Sint-Petersburg : het intellectuele brein van Rusland

fotoreis Sint-Petersburg

In tegenstelling tot Moskou is Sint-Petersburg een vrij jonge stad. Ze is gebouwd in opdracht van Peter De Grote, die het corrupte Moskou achter zich liet om een nieuwe hoofdstad uit te bouwen.  Een venster op het Westen waar Peter zoveel mogelijk invloeden uit Europa wilde samenbrengen. Amsterdam met zijn grachten als cirkels rond het centrum stond als voorbeeld voor de bouw van deze stad aan de Finse Golf. Het ontwerp werd in handen van grote Italiaanse bouwmeesters gegeven. Daarom lijkt ze zowel op Amsterdam als op Venetië, maar dan veel groter en imposanter.

De sfeer van vernieuwing is typerend voor deze stad. Ze heeft altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op kunstenaars en intellectuelen. Op elke hoek van de straat herken je wel een scène uit een Russisch werk. Poesjkin, Dovstojevski, Tolstoj. Ze zijn nooit ver weg.

Tot op de dag van vandaag blijft de stad jonge artiesten aantrekken. Etaxi, the loft project begon met het kraken van een groot gebouw en is nu dè plek van de alternatieve kunst-scene. 

Je leest het goed. Naast de grandeur van de vele paleizen en parken zijn er genoeg interessante plekken waar jong alternatief geweld zijn stempel zet. Ze vormen dankbare decors om te fotograferen. Er is altijd wel iets te beleven wat de moeite waard is om in the picture te brengen.

Ook 's avonds is er in Sint-Petersburg heel wat te doen. Afhankelijk van je interesse kan ik helpen met het boeken van tickets voor het circus, een klassiek concert, ballet of opera. Deze voorstellingen zijn optioneel en soms vrij duur maar zeker de moeite waard.

Het programma ligt helemaal niet vast. Afhankelijk van het weer, of van de goesting of wat dan ook kan de volgorde omgegooid worden. Zijn we op een plek waar wat te beleven valt en willen we daar langer blijven dan gepland, dan doen we dat gewoon. Dat is het voordeel van een kleine groep.

Meer informatie over nieuwe data en prijzen voor deze reis zijn binnenkort beschikbaar.

Stuur een mail naar foto@kattoo.be als je op de hoogte wilt blijven.

Fotoreis Sint-Petersburg : programma

Dag 1 : Transfer van de luchthaven naar ons hotel. We laten onze bagage achter en trekken zo snel mogelijk de stad in voor een eerste kennismaking. We zien de mooiste gebouwen en kerken langs de Nevski Prospect, het winterpaleis en het zomerpaleis.

Dag 2: We bezoeken de Hermitage.

In de namiddag slenteren langs de vele tuinen en kanalen door de stad.

's Avonds eten we samen op een gezellige binnenplaats vol hippe zaken en zijn we meteen op een toffe plek voor avondfotografie.

Dag 3 : We trekken naar het Petrus en Paulus fort met de gelijknamige kathedraal. Het is een atypische Russisch-orthodoxe kerk waar bijna alle heersers van het tsaristische Rusland begraven liggen, van Peter De Grote tot Nicolaas II. Deze laatste werd in 1998 hier herbegraven nadat zijn stoffelijke resten voor echt werden bevonden.

Hier is de gevangenis waar Peter De Grote zijn eigen zoon liet opsluiten, folteren en ter dood brengen. Ook Dostojevski, Trotski en Gorki hebben er een tijdje onvrijwillig verbleven. Dostojevski werd veroordeeld tot de dood door het vuurpeleton. Net voor de executie kreeg hij gratie. Zij straf werd omgezet in vier jaar dwangarbeid in Siberië.

In de namiddag brengen we een bezoekje aan het rariteitenkabinet van Peter De Grote.

Dag 4 : We nemen de bus naar Peterhof, het paleis dat Versailles naar de kroon zou steken.

Dag 5 : We bezoeken het Alexander Nevskij klooster. Het draagt de naam Lavra wat de hoogste titel is in Rusland. Hier zie je de belangrijkste kerk van Sint-Petersburg.

Nadien wandelen we door het kerkhof waar Dostojevki, Tsjaikovski en vele ander Russische kunstenaars begraven liggen.

In de namiddag gaan we de alternatieve toer op. Eerst bezoeken we het museum van non-conformistische kunst. Het is de niet officiële thuishaven geworden van de alternative scene van Sint-Petersbrug.

Nadien trekken naar het Loft Project een eindje, een wirwar van trendy zaken in een groot oud pand met een gezellig café op het dak dat een uniek zicht biedt op de stad.

Dag 6 : We gaan naar een van de grootste vlooienmarkten van de wereld. Hier vind je echt alles waaronder nog een groot aanbod oude Russische boeken, samovars, Sovjet medailles, uniformen, klokken uit duikboten en noem maar op.

's Avond maken we een rondrit langs de mooiste metrostations.

Dag 7 : Uitstap naar het paleis waar Catharina De Grote leefde en stierf. Het paleis werd gebouwd door Rastrelli, de architect die ook het Winterpaleis in Sint-Petersbrug op zijn naam heeft staan. Het bouwwerk is omgeven door een prachtig park waar we onze tijd nemen om te genieten.

Dag 8 : Tijd om afscheid te nemen van deze schitterende stad  voordat we terug naar de luchthaven gaan.


Fotoreizen Rusland De chocoladefabriek

Kerk van de verlosser op het bloed

Fotoreizen Rusland De chocoladefabriek

Het zwanenmeer van Tsjaikovski

Neem contact op

Fotoreis Sint-Petersburg

Neem contact op